Почетна » Дива » Актуелно » Програма на неработни денови за 2017 година

Програма на неработни денови за 2017 година

Актуелно

Додека се подготвувате за новогодишните и божиќните празници, веруваме дека за планирање на вашите активности и одмор во идната година добро ќе ви дојде да ги знаете сите неработни денови за 2017, можеби едноставно и само за да не ви ѕвони алармот за да ве разбуди на некое празнично утро.

Програма на неработни денови за 2017 година од Министерството за труд и социјална политика:
Согласно Законот за празниците на Република Македонија (Сл.весник на РМ број 21/98 и 18/07) во 2017 година, неработни денови се:

За сите граѓани на РМ:

• 01 јануари (недела), Нова Година, односно 02 јануари (понеделник) е неработен ден
• 07 јануари (сабота), Божик, првиот ден на Божик според православниот календар
• 17 април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден според православниот календар
• 01 мај (понеделник), Ден на трудот,
• 24 мај (среда) „Св. Кирил и Методиј“ Ден на сесловенските просветители
• 25 јуни (недела), Рамазан Бајрам, првиот ден на Рамазан Бајрам, односно 26 јуни
(понеделник) е неработен ден
• 02 август (среда), Ден на Републиката
• 8 септември (петок), Ден на независноста
• 11 октомври (среда), Ден на народното востание,
• 23 октомври (понеделник), Ден на Македонската Револуционерна Борба,
• 8 декември (петок), “Св. Климент Охридски”

За граѓаните од православна вероисповед:
• 06 јануари (петок), Бадник, ден пред Божик
• 19 јануари (четврток), Богојавление (Водици)
• 14 април (петок), Велики Петок, петок пред Велигден
• 02 јуни (петок), Духовден, петок пред Духовден
• 28 август (понеделник), Успение на Пресвета Богородица (Голема Богородица)

За граѓаните од католичка вероисповед:
• 17 Април (понеделник), Велигден, вториот ден на Велигден
• 01 ноември (среда), Празникот на сите светци
• 25 декември (понеделник), првиот ден на Божик
За граѓаните од муслиманска вероисповед:
• 01 септември (петок), Курбан Бајрам, првиот ден на Курбан Бајрам

За граѓаните припадници на албанската заедница во РМ:
• 22 ноември (среда), Ден на Албанската азбука

За граѓаните припадници на српската заедница во РМ:
• 27 јануари (петок), Свети Сава

За граѓаните припадници на ромската заедница во РМ:
• 08 април (сабота), Меѓународен ден на Ромите

За граѓаните припадници на влашката заедница во РМ:
• 23 мај (вторник), Национален ден на Власите

За граѓаните припадници на еврејската заедница во РМ:
• 30 септември (сабота), Јом Кипур, првиот ден на Јом Кипур

За граѓаните припадници на бошњачката заедница во РМ:
• 28 септември (четврток), Меѓународен ден на Бошњаците

За граѓаните припадници на турската заедница во РМ:
• 21 декември (четврток), Ден на настава на турски јазик