Почетна » Дива » Култура » „Златна камера 300“ за снимателот на Вендерс и Фон Трир

„Златна камера 300“ за снимателот на Вендерс и Фон Трир

Култура

Холандскиот кинематограф Роби Милер е добитник на годинешната награда за животно дело на филмскиот фестивал „Браќа Манаки“, објави денеска новиот претседател на фестивалот на кинематографи, господинот Благоја Куновски.

Милер почнал да соработува со Вим Вендерс уште во 1969 година, по што следеле филмовите “Стравот на голманот од пенал”, “Алис во градовите” и “Париз, Тексас”, за кој е добитник на Златната палма во 1994 година, а со Ларс фон Трир ги снимил “Спроти брановите” и “Танчар во ноќта”. Во долгата низа познати режисери со кои работел се вбројуваат и Роберт Алтман, Роберто Бењини и Мајк Винтерботом.

Тој веќе има добиено награда на „Манаки“ во 1996, а во 2002 година бил и член на жирито. За жал, Милер веројатно нема да присуствува на фестивалот, заради болест која го врзува за инвалидска количка, па статуетата ќе му биде врачена на 3 јуни од директорот на фестивалот Куновски и уметничката директорка Евгенија Теодосиевска во Амстердам кога, во негова чест, се отвора голема изложба. Инаку, годинешното 37-мо издание на „Браќа Манаки“ се планира за 10 до 17 септември, а програмата е во подготовка.