Почетна » Нега » Природна храна » Природни лекови за намалување на шеќерот во крвта

Природни лекови за намалување на шеќерот во крвта

Природна храна

Одредени намирници позитивно влијаат на покаченото ниво на шеќер во крвта. Доколку вие или некој ваш близок има таков проблем, еве што може да ви помогне.

Цимет

Ги стимулира рецепторите на инсулинот и способноста на клетките да ја користат глукозата.

Спанаќ и зеленчук сличен на него

Обилува со антиоксиданси како што се витаминот Ц, бета-каротенот, полифенол и магнезиум чии биоактивни компоненти делуваат смирувачко, особено кога станува збор за ублажување на хронична болест како што е дијабетесот.

Цитрон

Можеби цитронот или другите видови овошје слични на него, имаа горчлив вкус, но благопријатно дејство врз вашето здравје. Антиоксидансите го поттикнува црниот дроб да ги разградува мастите и да го намали нивото на липиди во крвта, со што се зголемува осетливоста на инсулин.

Бадеми

Тие го ублажуваат нивото на глукоза во крвта по оброкот и со помош на антиокидансите го спречуваат појавувањето на штетен холестеролот.