Почетна » Нега » Здравје » Парче лубеница на ден штити од срцеви болести

Парче лубеница на ден штити од срцеви болести

Здравје

Со последните научни истражувања докажано е дека едно парче лубеница дневно може да го спречи собирањето на штетниот холестерол и на тој начин помага во спречувањето на срцевите заболувања.

Научниците според резултатите од испитувањата докажале дека со додавањето на лубеницата во редовниот начин на исхрана, се преполовува нивото на липопротеинот, познат како лош холестерол кој доведува до затнување на артериите и други срцеви заболувања.

Се верува дека тајната на лубеницата е во цитролинот, состојка пронајдена во нејзиниот сок. Цитрулинот ила голема улога во превенција од срцеви болести така што го намалува крвниот притисок. Значи, не двоумете се кога е во прашање ова вкусно и освежително летно овошје.