Почетна » Нега » Природна храна » Храна која го намалува холестеролот

Храна која го намалува холестеролот

Природна храна

Овошјето и зеленчукот се одлични „борци“ против холестеролот, особено оние кои се богати со антиоксиданти. Оваа кратка листа на продукти може да ви помогне кои од нив се најкорисни за намалување на холестеролот во организмот.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Зелка
Зелката е одличен извор на антиоксиданти. Салата од зелка збогатена со малку лук може да биде одлична комбинција.

 

borovniki

Боровинки
Во споредба со малините и јагодите, боровинките содржат многу повеќе антиоксиданти и се борат против стареење на клетките.

morkovi

Моркови
Бета-каротенот кој се содржи во морковите, покрај тоа што придонесува за нивната јака боја, тој е и одличен антиоксиданс.

grozje

Грозје

Црвеното грозје има моќ да се бори против „лошиот холестерол“ и го спречува затнувањето на артериите.

red onion Credit: Tamara Kulikova, Getty Images GETTY ID#: 152969896

Кромид
Кромидот е одличен продукт кој исто така помага при намалување на крвниот притисок.

domati

Домати
Доматот е најголем извор на ликопен кој се бори против таложење на холестеролот на зидовите од артериите. Се препорачува почесто косумирање на домати.